Riscuri de securitate pe termen lung de la Huawei

  /  Tags: ,

Riscuri de securitate pe termen lung de la Huawei

Compania chinezeasca Huawei a fost puternic criticata intr-un raport al organismului care supravegheaza securitatea produselor sale in telecomunicatiile britanice. Raportul, emis de catre cei de la Centrul National de Securitate Cibernetica, care face parte din GCHQ, declara ca acestia pot oferi “doar o asigurare limitata ca riscurile de securitate pe termen lung pot fi gestionate prin echipamentul Huawei dezvoltat in prezent in Marea Britanie”.

Raportul reflecta ceea ce se spune a fi rezultatul frustrarilor profunde in ceea ce priveste esecul societatii de a aborda problemele identificate anterior. Huawei furnizeaza servicii pentru companiile de telecomunicatii care opereaza in Marea Britanie si acest raport vine inaintea unei decizii din partea Regatului Unit cu privire la posibilitatea de a permite companiei sa construiască retele 5G.

Statele Unite au fost intr-o campanie pentru excluderea companiei chinezesti din acest proiect pe baza faptului ca societatea prezinta un risc de securitate nationala. Nu exista nicio afirmatie in ultimul raport potrivit caruia compania lucreaza pentru a efectua orice fel de spionaj in favoarea guvernului chinez. Mai degraba, acuzatia este ca practicile slabe ale companiei creeaza vulnerabilitati care la randul lor prezinta riscuri de securitate. Raportul descrie “probleme tehnice semnificative in procesele Huawei”. De asemenea, tot in raport se afirma faptul ca abordarea Huawei privind dezvoltarea de software aduce “un risc semnificativ crescut pentru operatorii britanici”. Oficialii spun ca sistemul riguros de supraveghere inseamna ca aceste riscuri pot fi atenuate si gestionate. Raportul avertizeaza, de asemenea, ca acordul actual “nu poate oferi decat o asigurare limitata ca toate riscurile pentru securitatea nationala a Regatului Unit de la implicarea Huawei in retelele Regatului Unit pot fi suficient de atenuate pe termen lung”.

Echipamentul celor de la Huawei este adesea mai ieftin in comparatie cu cel al rivalilor, dar preocuparile ca modelul de afaceri care conduce cresterea sa rapida poate duce la slabiciune din punct de vedere al muncii sale. Si, intrucat compania ofera produse diferite unor clienti diferiti, a fost dificil pentru oficialii de securitate sa fie in masura sa confirme ca echipamentul este asigurat la acelasi standard.

Incepand cu 2010, dupa ce Huawei a incheiat primul parteneriat cu BT si apoi cu alte companii de telecomunicatii pentru furnizarea de echipamente in infrastructura telecomunicatiilor din Marea Britanie, Centrul de Evaluare a Securitatii Cibernetice (HCSEC), a examinat hardware-ul si software-ul dezvoltat de catre compania chinezeasca. În 2014, a fost infiintat un consiliu, condus de seful HCSEC, Ciaran Martin, pentru a supraveghea activitatea celor de la Huawei. Alti reprezentanti ai guvernului, precum si persoane fizice de la Huawei si companii care folosesc echipamente acestora, de asemenea, isi au locul in consiliul de supraveghere. Preocuparile de securitate au fost ridicate si in raportul anual de anul trecut, dar in acest an, raportul este extrem de critic fata de esecul societatii in abordarea acestora.

Huawei a declarat ca va investi sume importante pentru rezolvarea acestor probleme in urmatorii trei pana la cinci ani, insa se intelege ca pana acum oficialii nu au un plan credibil pentru a face acest lucru. “Huawei nu a facut niciun progres semnificativ in remedierea problemelor raportate anul trecut”, se arata in raport. Acest lucru ridica preocupari pentru viitor, potrivit consiliului de supraveghere.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *