Tot ce trebuie sa stii despre 5G

  /  Tags: ,

Tot ce trebuie sa stii despre 5G

Dupa cum bine stim cu totii, 5G este urmatoarea generatie de retea de date mobile. Aceasta noua retea promite viteze mai rapide si conexiuni mai fiabile pentru smartphone-uri si alte dispozitive inteligente, combinand tehnologia de retea de varf cu cele mai recente cercetari. Astfel, 5G ar trebui sa ofere utilizatorilor viteze medii de descarcare de aproximativ 1 GBps. Retelele, de asemenea, ar trebui sa ajute semnificativ cresterea tehnologiei Internet of Things (pe scurt IoT), furnizand infrastructura necesara pentru a transporta cantitati imense de date si a permite, astfel, o lume mai inteligenta si mai conectata. Este de asteptat ca 5G sa devina, in curand, o normalitate pentru piata de telefoane mobile. Cu toate ca este drum suficient de lung pana in acel moment, avand in vedere ca 5G a fost lansat doar in anumite zone, precum parti din Marea Britanie, state in SUA si in Coreea de Sud, pana acum. In plus, sunt doar anumite dispozitive care vor avea acces la noile retele, intre care telefoane dezvoltate de catre Samsung, LG, Motorola si Huawei.

Influenta asupra abonamentelor si a traficului de date

Reteaua a fost lansata mai intai in Statele Unite, de catre Verizon, impreuna cu modelul Motorola Razr, care poate trece la un mod 5G. Insa, dupa lansarea in Coreea de Sud in concomitent cu telefonul Galaxy S10 5G, reprezentantii operatorului de telefonie mobila sud-coreean SK Telecom au spus ca reteaua va suporta viteze de pana la 2,7 Gbps. La viteza maxima, un utilizator ar putea depasi 8 GB de internet in mai putin de 25 de secunde, iar planul de 300 GB lunar in mai putin de 15 minute. Acest lucru ar trebui sa insemne o schimbare majora in domeniul abonamentelor oferite de catre retelele mobile, atat din punct de vedere al traficului de date, cat si al preturilor. Exact asa cum preturile smartphone-urilor au crescut foarte mult in ultima vreme din cauza schimbarilor din punct de vedere al tehnologiei si design-ului prin care aceste telefoane au trecut de-a lungul timpului.

Dupa cum am spus, noile retele 5G vor avea o influenta importanta in ceea ce priveste traficul de date, urmand ca acest trafic sa fie din ce in ce mai accelerat. Intrucat cantitatea de date va fi mult mai mare decat pana acum. Printre alte beneficii pe care ti le va oferi aceasta noua retea, se numara: viteze mai rapide de descarcare si incarcare a fisierelor, videoclipurilor, etc., transmiterea mai usoara a continutului online, apeluri vocale si video de inalta calitate, conexiuni mobile mai fiabile.

Cat vor costa abonamente 5G in Romania?

In Coreea de Sud, s-au lansat abonamente 5G dupa ce au aparut ultimele modele Samsung Galaxy S10 5G si LG V50 ThinQ 5G. LG Uplus ofera, momentan, cea mai buna oferta pentru clienti si are trei optiuni: 9 GB pentru 49 de dolari, 150 GB pentru 66 de dolari,

250 GB pentru 84 de dolari. Ei bine, in Romania, putem deduce ca un abonament 5G de 100 GB de internet pe piata locala ar putea costa in jur de 300 de lei sau 63 de euro. Desigur, noi nu vom avea o retea 5G functionala pana in 2020, cel mai devreme, insa nu e un lucru rau sa ne facem un scenariu.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *