Cand va fi lansat 5G in Romania?

  /  Tags: ,

Cand va fi lansat 5G in Romania?

Cu toate ca noua retea de date mobile 5G a aparut numai in anumite locatii de pe glob, adica in cateva orase din Statele Unite, Marea Britanie si in Coreea de Sud (surprinzatori, si in cea din urma, pentru ca Samsung trebuia sa aiba reteaua in tara de origine inainte de a-si lansa modelul Galaxy S10 5G pe piata), nu poti sa nu te intrebi cand va aparea aceasta tehnologie si in Romania. Pana acum, tindeam sa credem ca va fi cam in aceeasi perioada in care va aparea si un iPhone 5G, anul viitor. Altii erau de parere ca peste 3-4 ani, avand in vedere cat de greu se adapteaza Romania atunci cand vine vorba despre noi tehnologii din strainatate. Ei bine, acum avem si raspunsul oficial la aceasta intrebare. 

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) lucreaza pentru stabilirea frecventelor 700 MHz, 800 MHz, 1.500 MHz, 2.600 MHz si 3.400-3.800 MHz, pentru a putea pregati lansarea acestei noi retele. In decembrie, la sfarsitul anului, frecventele respective for fi cumparate de operatori prin licitatie. Acest lucru va face ca o parte dintre operatori sa fie capabili de a folosi aceste frecvente pana la data de 1 ianuarie 2020. In concluzie, da, 5G va veni in Romania mult mai repede decat te-ai fii asteptat. Prin ianuarie-februarie anul viitor, vom putea deja testa vitezele 5G in Bucuresti. Si in restul tarii, dar e clar ca tehnologia va aparea mai intai la Bucuresti. Este o veste extrem de interesanta, si una asteptata de o gramada de tineri entuziasmati de tehnologie.

Deocamdata, 5G este un experiment ce mai trebuie sa evolueze

Dar intrebarea reala e, cu ce ne ajuta 5G? In primul rand, deocamdata, noua retea de date mobile este departe de a da randamentul dorit, cel putin din ce au demonstrat primele testari. Cel putin atunci cand Verizon a lansat 5G in America, multi au incercat sa se conecteze la retea prin intermediul telefonului Motorola Moto G7, un model care a pornit ca avand conexiune 4G, insa care a inclus o optiune de a trece la 5G odata ce reteaua a fost lansata. De mentionat ca nu s-a simtit mare diferenta intre aceste doua retele de date mobile, in ciuda promisiunilor ca 5G va veni cu viteze de trafic sporite, si in general cu un internet mai rapid. Cel putin din cifrele pe care le-au facut publice jurnalistii americani, inregistram aproape aceeasi viteze atunci cand aveam telefon cu conexiune 3G. Nu glumesc.

In momentul de fata, lucrurile sunt mai stabile. Cu Samsung Galaxy S10 5G, se pare ca reteaua functioneaza mai bine, insa inca nu atinge nivelul pentru asteptarile care s-au ridicat in urma lansarii acesteia. 

In al doilea rand, in Romania sunt foarte putini cei care ar putea testa reteaua. Da, vor mai aparea telefoane 5G, dar costa peste 3000 de lei. Stiu ca unii au metodele lor de a produce bani, dar pretul asta inseamna cel putin 3 salarii minime pe economie. Mult noroc in perioadele de foame ce vor urma achizitionarii unui astfel de telefon.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *