Incasarile Qualcomm au scazut din cauza dificultatilor in China

  /  Tags: ,

Incasarile Qualcomm au scazut din cauza dificultatilor in China

Veniturile celor de la Qualcomm au scazut cu 13% de la an la an, ajungand la o cifra de 4,9 miliarde de dolari in trimestrul al treilea din 2019. Principala cauza pentru aceasta scadere procentuala este dificultatea pe care producatorul de procesoare o intalneste pe piata din China in ultimul timp. In ciuda conditiilor de trai in ultimul mare stat comunist al lumii, acesta prezinta o populatie imensa, motiv pentru care este una dintre cele mai importante repere pentru industria tehnologica. Nu e vorba doar despre Qualcomm, pana si cei de la Google au incercat o intrare pe piata chinezeasca prin dezvoltarea unui motor de cautare cenzurat. Care sa se conformeze cu standardele necesare pentru a aparea pe piata din China. Motiv pentru care Google a fost subiectul unor noi controverse, dupa cele legate de incalcarea confidentialitatii acestora prin monitorizarea intensa a activitatii lor (site-urile cautate si accesate, tranzactiile online efectuate prin servicii de plata ce apareau pe Gmail, samd). Dar, revenind la Qualcomm.

Scaderea in profit a companiei se datoreaza in special castigurilor inregistrate de Huawei pe piata interna. Acele castiguri care inca ii mentin pe cei de la Huawei in postura de al doilea cel mai mare producator de smartphone-uri dupa ordinul executiv care a interzis prezenta companiei chinezesti pe piata din Statele Unite. Qualcomm este un furnizor major de procesoare si modemuri pentru companiile Xiaomi si Oppo, insa  Huawei dezvolta multe dintre componentele celor doi producatori de telefoane – inclusiv procesoare. Iar smartphone-urile dezvoltate in China ocupa un loc de frunte pe piata de telefoane mobile din intreaga lume, inregistrand o crestere din ce in ce mai mare inca de anul trecut. Cam, odata ce conceptele marilor corporatii din acest domeniu au devenit rasuflate. Dintre acestea, cel mai mult s-a ridicat Huawei, mai ales prin faptul ca modelul Mate 20 a venit cu acel concept cu trei camere foto pe spate. Concept care a prins bine pe piata. 

Declinul pe care Qualcomm l-a inregistrat pe piata de telefoane chinezesti, impreuna cu faptul ca mulți producatori isi gestioneaza inventarul, intrucat se pregatesc pentru lansarea telefoanelor 5G în urmatorul an, a facut din acest trimestru unul extrem de provocator pentru gigantul de procesoare din San Diego. Qualcomm s-a mai salvat putin atunci cand a reusit o impacare cu Apple in vederea dezvoltarii unui modem 5G pentru iPhone-ul pe care compania il va lansa in 2020, insa acesta nu a fost suficient incat sa readuca producatorul de procesoare in postura in care era odata. A mai fost si acea colaborare cu Asus pentru a dezvolta noul procesor Snapdragon 855 Plus pentru Asus ROG Phone 2, smartphone-ul de gaming al companiei taiwaneze. Insa, toate aceste proiecte ar putea aduce o mica redresare a Qualcomm pe parcurs, veniturile pentru acest trimestru fiind mult mai mici in comparatie cu asteptarile pe care le avea compania.

Avand in vedere, insa, sentinta judecatoreasca pe care a primit-o, cei de la Qualcomm ar trebui sa fie recunoscatori pentru faptul ca inca mai pot activa pe piata in acelasi stil in care o faceau si pana acum. 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *