Care sunt orasele din Romania in care o sa ai parte de 5G?

  /  Tags: , ,

Care sunt orasele din Romania in care o sa ai parte de 5G?

5G este unul dintre cele mai noi trenduri in materie de telefonie mobila, fiind reteaua de date mobile care promite un trafic de internet si viteze de descarcari mult mai bune in comparatie cu 4G. Fiind si reteaua pe care se bazeaza o multime de producatori atunci cand vine vorba de a da nastere unei noi perioade pentru un progres tehnologic mai avansat ca niciodata. Se vorbeste despre masini care sa circule fara pilot si alte lucruri de genul. Desigur, ar urma sa dureze ani de zile pana va fi adoptata aceasta noua tehnologie. La ora actuala, 5G a aparut doar in anumite locatii de pe glob. Mai concret, in cateva orase din Statele Unite, Marea Britanie, Coreea de Sud (surprinzatori, si in cea din urma, pentru ca Samsung trebuia sa aiba reteaua in tara de origine inainte de a-si lansa modelul Galaxy S10 5G pe piata), Elvetia, Spania si Italia. Functionalitatea retelei difera de la tara la tara; in timp ce SUA, Coreea de Sud si Elvetia se remarca prin viteze incredibile, tari ca Spania si Italia se afla undeva la mijloc, iar in Marea Britanie traficul e suficient de slab. Plus ca si abonamentele sunt suficient de costisitoare si nu multi se inghesuie pentru a se abona la genul asta de mofturi. 

Dupa cum am mai spus, in Romania, aceasta tehnologie va aparea dupa 1 ianuarie 2020. Asta dupa ce frecventele stabilite de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Vor fi scoase la licitatie si cumparate de catre operatorii telecom din domeniul romanesc. Desigur, poate participa si Huawei, insa acestia nu sunt atat de ancorati pe piata romaneasca precum Vodafone, Digi, Telekom sau Orange. Si, ca tot vorbeam despre Vodafone, ei sunt primii care pun la dispozitie utilizatorilor abonamente de 5G. Normal, abonamentele respective nu sunt facute sa fie suficient de accesibile pentru buzunarele utilizatorilor obisnuiti. Adica, serios, un abonament Red Infinity 17 are o rata lunara de 25 de euro (118 lei), cu un avans de 216 euro (1019 lei), pe cand un abonament Red Infinity 25 are o rata lunara de 30 de euro (141 de lei) si un avans de 96 de euro (453 de lei). Si pentru a putea sa utilizezi 5G, odata cu achizitionarea unuia dintre cele doua abonamente, Vodafone iti pune la dispozitie un telefon Xiaomi Mi Mix 3 5G cu 128 GB spatiu de stocare.

Si Digi se implica suficient de mult in afacerea Romania 5G. In afara de Bucuresti, cei de la Digi au promis, pana la final de septembrie, retea 5G in: Constanta, Mamaia, Oradea, Cluj si Iași. Vor mai fi pe lista si urmatoarele: Brasov, Timisoara, Craiova, Sibiu, Sinaia, Busteni, Predeal, Poiana Brasov. Astfel, la iarna, ai posibilitatea de face streaming video pe partie cu viteze 5G. Pana in 2020, cand vor fi mai clare abonamentele, Digi promite trafic nelimitat – dar cu viteze limite, dupa ce depăsești cantitatea de internet. Traficul de 50 GB pe luna, pana acum in abonamentul 4G, va putea fi folosit si pe 5G. 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *