BBC si companiile din domeniul tech isi “unesc fortele” pentru a lupta impotriva dezinformarii

  /  Tags: ,

BBC si companiile din domeniul tech isi “unesc fortele” pentru a lupta impotriva dezinformarii

E una dintre cele mai bune glume pe care le-am auzit pana acum, trebuie sa recunosc. Vreau sa spun ca BBC e un fel de CNET britanic. Ca sursa de stiri, ambele sunt submediocre si contin opinii subiective prezentate intr-un mod subtil. Insa care sunt acolo, trebuie doar sa stii sa citesti printre randuri. Ceea ce nu e un lucru prea complicat, iti trebuie doar putina materie cenusie, antrenata de acumularea de cunostiinte si informatii sau de posibilitatea de a gandi singur teorii. Ai sa vezi ca o sa poti vedea lumea cu alti ochi in cazul in care esti dispus sa faci acest mic exercitiu de imaginatie. In fine.

Se pare ca BBC si unele dintre cele mai mari nume din jurnalism si tehnologie si-au anuntat planuri pentru a ajuta la combaterea asa-numitelor „stiri false”. Sincer, imi place ce aud. Din motive evidente. In fine, se pare ca noile masuri includ un sistem de avertizare timpurie pentru utilizarea in timpul alegerilor sau in momentul in care viata unor oameni poate fi in pericol, educatia suplimentara online si un acces imbunatatit la resurse impartiale pentru alegatori. Corporatii cu statut in lumea tech, precum Google, Twitter si Facebook au ajutat la elaborarea acestei scheme, aparent. Iar eu inteleg ca daca e vorba de aceste trei companii, atunci orice efort privind combaterea dezinformarii e din start compromis. Vreau sa spun, alegerile prezidentiale din America in 2016 au fost un caz concret al faptului ca aceste companii nu au controlul asupra continutului care circula pe platformele lor. Sau interesul de a avea control asupra continutului respectiv, decat in cazul in care se vorbeste rau despre Mark Zuckerberg pe Facebook. In rest, orice alta stire falsa le este absolut indiferenta acestor companii. Din contra, unele stiri false sau scam-uri le promoveaza chiar aceste platforme pentru pretul corect. 

Evident, e o mutare planificata de catre publicatii si corporatii tech ca urmare a criticilor si controverselor declansate in urma faptului ca nici una dintre acestea nu au reusit sa depuna  suficiente eforturi pentru a preveni raspandirea „stirilor false” – de la sperii despre vaccinuri la povesști fabricate pentru a influenta alegerile. Desi, trebuie sa recunosc, atunci cand vine vorba despre un om politic, de la personaje mioritice precum Dragnea si Iohannis si pana la politicieni americani gen Trump, Elizabeth Warren sau Bernie Sanders, nu sunt prea dispus sa le acord the benefit of the doubt. Alte evenimente recente, precum ar fi alegerile din India din acest an, au evidentiat si pericolele dezinformarii si riscul pe care il prezinta pentru democratie.

La inceputul acestei veri, BBC a convocat un summit in privinta stirilor de incredere, care a reunit mai multe personalitati emblematice de la marile firme de tehnologie mondiala si de la publicatii, pentru ca aceasta problema sa fie rezolvata. Au si un program pentru a-si desfasura activitatea in acest sens: dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie, educatia media (suna a re-educare in domeniul inghitirii subiectelor de presa, dar in fine), informatii privind drepturile si obligatiile alegatorilor si re-educarea comuna (cum imi place mie sa-i spun).

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *