Trump se va intalni cu vicepremierul chinez Liu He

  /  Tags: , ,

Trump se va intalni cu vicepremierul chinez Liu He

Relatiile dintre Statele Unite si China sunt in continuare sub semnul intrebarii, deoarece, in ciuda discutiilor repetate, nu exista un prospect pentru incetarea razboiului comercial ce sta sa izbucneasca intre cele mai mari economii ale lumii. Pana in momentul de fata, Trump a avut o atitudine incerta in ceea ce priveste subiectul negocierilor cu China. Astfel, intr-o prima faza, presedintele Statelor Unite parea deschis la dialog, ajungand pana la a relaxa sanctiunile impotriva celor de la Huawei cu scopul de a continua negocierile cu Beijingul. Apoi, a declarat public faptul ca Statele Unite va castiga razboiul cu China si asta inaintea unei intalniri cu reprezentantii guvernului chinez. Dupa aceste schimbari de atitudine, se pare ca Trump e din nou dispus sa incerce aplanarea conflictului. 

S-a raportat initial faptul ca cei mai buni negociatori comerciali ai SUA si ai Chinei s-au intalnit joi, pentru prima data de la sfarsitul lunii iulie, pentru a incerca sa gaseasca o solutie pentru cele 15 luni in care SUA si China s-au aflat in razboi comercial. Ei bine, dupa cum am spus si din titlu, presedintele Statelor Unite este dispus sa negocieze personal cu guvernul de la Beijing. Donald Trump se va intalni cu vicepremierul chinez Liu He la ora 2:45 p.m. EDT / 1845 GMT in cursul zilei de vineri. Este un ultim efort din partea celor doua mari economii ale lumii pentru a incearca sa ajunga la un acord comercial. Intalnirea dintre cei doi a fost confirmata chiar de catre Casa Alba.

Trump a declarat, in cursul zilei de joi, ca se va intalni cu Liu, care se afla la Washington pentru discutii comerciale, insa atunci nu a fost anuntata ora reuniunii. Anterior, Liu s-a intalnit cu reprezentantul pentru comert, Robert Lighthizer, si secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, Insa probabil ca nu au ajuns la un numitor comun, din moment ce Trump insusi este dispus sa se intalneasca cu vicepremierul guvernului de la Beijing. 

Practic, este un ultim efort din partea celor doua tari pentru a ajunge la un acord inainte de intrarea in vigoare a unei cresteri a tarifului pentru marfurile chinezesti. Este o taxa in valoare de 250 de miliarde de dolari, programata pentru a intra in vigoare la data de 15 octombrie. Prin urmare, nu mai este prea mult timp disponibil pentru a ajunge la un acord. Unele publicatii tech si chiar personalitati publice au sugerat ca ambele parti ar fi in stare sa ia in considerare un acord „provizoriu” care ar putea suspenda tarifele ulterioare planificate de SUA pana la noi negocieri care sa definitiveze statutul unui acord permanent intre cele doua tari. Toate acestea in schimbul achizitiilor suplimentare de produse agricole americane de catre China. 

In ciuda acestui fapt, Trump a respins in mod repetat aceasta idee, insistand ca isi doreste un „acord de proportii” cu Beijingul. Un acord care sa se adreseze tuturor problemelor existente pana in momentul de fata intre Washington si guvernul chinez, insa redactarea acestuia ar trebui sa dureze mai mult de 4 zile. Adica termenul limita pana la intrarea in vigoare a tarifelor impuse de catre Trump Chinei. 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *