Muzica trap in Romania si de ce are potential pe viitor

  /  Tags: ,

Muzica trap in Romania si de ce are potential pe viitor

Intr-un articol precedent am vorbit despre istoria hip-hopului in Romania de la origini. De la trupe precum Vorbire Directa, Cimitiru’ Bellu, M&G, Delikt, Gettodacii, C.T.C. si alte formatii underground ale anilor 90 si pana la trupe cu mai multa expunere in mainstream precum B.U.G. Mafia, Parazitii, La Familia, R.A.C.L.A. si Codul Penal. Opinie controversata: hip hop e singurul gen copiat de afara pe care romanii pot sa-l faca bine. De la sound si pana la lirica, in ciuda faptului ca in timp unii rapperi au inceput sa devina din ce in ce mai comerciali. Sa semneze cu case de discuri ca Hahaha Production sau chiar sa se apuce de pop. Dar in ultima vreme, atat pe scena internationala, cat si pe cea autohtona ni se demonstreaza live ca hip hop nu inseamna doar rapul clasic.

Dincolo de originea termenului, care nu isi are sens pentru ca risc sa intru in definitii de Wikipedia si povesti despre ce inseamna un “trap house”, muzica trap e un subgen al hip hop. Mai concret, o combinatie intre hip hop si EDM (electronic dance music). Ca stil muzical, este caracterizat de hi-hats, lovituri puternice de tobe, sub-bass si, in general, un rap sub forma electronica ca instrumental. Versurile si dumele sunt mai simple decat la rapul clasic, pentru ca trapul pune accent pe partea de sound si vibe in dauna continutului liric.

Dupa cum bine stim, trapul a patruns in Romania prin Satra B.E.N.Z., trupa formata la inceput din Killa Fonic, Super Ed, Nosfe, Keed si Lu-K Beats. In momentul in care au scos prima lor piesa, #traparmy, care a inregistrat 17 milioane de vizualizari pana in prezent, au fost destul de controversati. Toata lumea incepea sa-i acuze ca suna a manele si ca strica hip hopul si alte lucruri de genul. Dupa care au inceput sa-i copieze mai multi artisti, gen Golani, Aspy, trapman, Spoke sau MC Eazy. 

In 2017, cand au scos al doilea album, O.$.O.D. II, si cand a scos si Killa Fonic primul album solo, Lama Crima, a inceput sa prinda la public. Impreuna cu trapul, pentru ca mai toata lumea a inceput sa-l faca. Asa a aparut un Lino Golden (la origini un rapper cu numele de scena tzip tzop din Brasov, un copil crescut de Alex Velea), un Amuly, Ares, Basa, Ian, Azteca. Usor usor, au inceput sa prinda piesele lor la un public din ce in ce mai mare, iar trapul a devenit noul trend si in Romania. Cu piese ca Bag un Blunt si Panamera.

Ideea e ca in mommentul de fata, ca sound, artistii trap din Romania suna exact cum ar trebui sa sune. Inca sunt doar primii 2 ani de zile de succes, prevad ca trapul o sa mai creasca in continuare de acum incolo. Oricum, deja nu mai e o copie 100% a trendului din State, doar am ajuns sa vedem si “trapperi manelari” (abi sau Zenk). 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *