PSD se reinventeaza dupa esecul de la alegerile prezidentiale

  /  Tags: ,

PSD se reinventeaza dupa esecul de la alegerile prezidentiale

Intrebarea e in ce fel. PSD are o traditie in a se debarasa de liderul sau in urma unui esec electoral. Desigur, in afara de Ion Iliescu. Tot Iliescu este si singurul candidat al PSD, pe atunci in formula FDSN / PDSR, care a reusit sa castige alegerile prezidentiale. Toti ceilalti au candidat din postura de presedinti ai PSD si toti au pierdut alegerile, chiar si in momentul in care erau favoriti la castigarea acestora. Doi dintre ei au pierdut alegerile chiar din postura de premieri. Exceptia a fost Adrian Nastase, in afara lui Iliescu, fostul premier reusind sa conduca partidul ceva timp dupa esecul sau la alegerile prezidentiale in fata lui Traian Basescu in 2004, Nastase auto-suspendandu-se din functia de presedinte al PSD in 2006, in urma primelor acuzatii de ordin penal aparute impotriva acestuia.

In rest, toti au avut soarta de a fi maturati din functie imediat in urma unui esec. Mircea Geoana a fost indepartat de la conducerea partidului imediat dupa ce a pierdut alegerile, si a fost inlocuit cu Victor Ponta. Fostul premier a fost dat jos la un timp relativ scurt dupa infrangerea suferita la alegerile prezidentiale in fata lui Iohannis in 2014 si inlocuit cu Liviu Dragnea. Iar Dragnea a fost indepartat dupa esecul in fata PNL-ului la europarlamentare, si oricum ar fi fost indepartat din viata publica de o duba parcata in fata casei sale, pregatita sa-l conduca acolo unde ii era, de altfel, locul. Prin urmare, era clar ca si Viorica Dancila urma sa aiba, intr-un final, aceeasi soarta ca ultimii trei presedinti ai partidului.

Pentru Dancila, e clar capat de drum. Lumea o sa uite, in scurt timp, cine a fost Dancila, iar peste 20 de ani va disparea din istoria Romaniei in cazul in care nu va fi privita drept cel mai slab prim-ministru din istoria post-decembrista a tarii. In orice caz, este o figura care a fost instalata in functie doar pentru a servi drept marioneta lui Dragnea, si care s-a facut remarcata‚Ķ din motivele pentru care s-a facut remarcata, nu vreau sa intru in detalii. Macar Ponta sau Basescu au ramas, intr-un fel sau altul, in viata publica. 

Cat despre PSD, se incearca reformarea partidului, insa acesta va ramane, in continuare, tot ce a reprezentat pana in momentul de fata. Un FSN transformat in PDSR si apoi in PSD. Partidul care a condus Romania in ultimii 30 de ani, avand parte si de mici intreruperi din cauza unui PNTCD, PNL sau PDL, si care ramanea in picioare indiferent de nume. Insa, aceasta guvernare dezastruoasa ar putea insemna sfarsitul pentru dominatia rosie, in cazul in care guvernul Orban reuseste sa gestioneze intr-un mod eficient situatia in lunile premergatoare alegerilor parlamentare. Insa o reforma de partid nu poate avea loc cu figuri precum  Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Paul Stanescu, Serban Nicolae, Codrin Stefanescu si restul. Cu alte cuvinte, aceste personalitati au avut un singur model de a face politica, cel facut popular de catre Dragnea. Nu poate exista o schimbare radicala in acest sens. 

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *