Fondatorul Uber a parasit compania dupa mai mult de 10 ani

  /  Tags: , ,

Fondatorul Uber a parasit compania dupa mai mult de 10 ani

In ciuda faptului ca rezultatele celui de-al treilea trimestru pareau sa fie incurajatoare in ceea ce priveste o eventuala redresare a Uber, exodul in cadrul companiei de ride sharing continua. Acum ceva timp, au plecat o multime de figuri reprezentative in cadrul Consiliului de Administratie al companiei. Uber trece printr-o perioada dificila in urma trecerii la statutul de companie publica, inregistrand scaderi din punct de vedere al actiunilor si nu numai. Dupa vice-directorul executiv Barney Harford, sefa departamentului de marketing, Rebecca Messina si Ryan Graves, primul angajat si primul director executiv, inca o figura isi anunta plecarea din cadrul Uber. Este vorba despre fondatorul acestui serviciu, Travis Kalanick, care a servit si ca director executiv al companiei pentru o perioada. Acesta a creat de la 0 serviciul perfect pentru concurenta cu taximetria, insa problemele Uber din ultimul an au determinat fondatorul companiei sa renunte la postul pe care il detine in Consiliul de Administratie al companiei, punand capat unei perioade in scurta istorie a companiei. 

Nu voit, ci din cauza esecurilor sale in a gestiona situatia. Kalanick s-a remarcat printr-o serie de decizii proaste, un comportament deranjant pentru actionari si o strategie agresiva de promovare a produsului in perioada imediat urmatoare intrarii in criza a companiei. Aceste lucruri au fortat actionarii sa-l impinga, incetul cu incetul, spre demisie. Kalanick a demisionat chiar in data de 31 ianuarie 2019, ceea ce este ironic, avand in vedere faptul ca 2020 a inceput fara fondatorul companiei in cadrul structurilor sale actuale. Desi era o mutare previzibila, avand in vedere faptul ca ruperea lui de companie a fost treptata. Astfel, inainte de plecarea definitiva, acesta a demisionat din functia de director executiv in iunie 2017, fiind inlocuit cu Dara Khosrowshahi.

„La sfarsitul deceniului si odata ce compania a fost listata la bursa, mi se pare momentul potrivit pentru a ma concentra asupra activitatii mele actuale si filantropiei. Sunt mandru de tot ce a obtinut Uber si voi continua sa o incurajez de pe margine.”, a declarat Travis Kalanick, fondator si fost CEO Uber, in privinta plecarii sale de la companie. In orice caz, se pare ca Kalanick s-ar concentra pe alte proiecte in afara de Uber in momentul de fata. Tot pe acea zona de sharing economy, un exemplu concret fiind proiectul CloudKitchens. Un proiect ce priveste dezvoltarea unei retele de bucatarii care sa livreze mancare la domiciliu. Da, bucatarii, nu restaurante. Nu poti manca acolo, nu poti lua la pachet, tot ce poti face este sa comanzi mancarea online sau la telefon si sa astepti un curier care sa ti-o livreze. Cu alte cuvinte, a scos “fatada” dintr-un restaurant, pastrand doar serviciile esentiale. Si poate, in curand, o sa apara o multime de concurenti si in acest domeniu.

Insa deocamdata, proiectul este doar unul in stadiu de dezvoltare, dar care a reusit sa obtina o investitie considerabila, in valoare de 400 de milioane de dolari, de la Fondul Suveran al Arabiei Saudite.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *