Iran a recunoscut ca este responsabil pentru doborarea unui avion ucrainean

  /  Tags: , ,

Iran a recunoscut ca este responsabil pentru doborarea unui avion ucrainean

Acum ceva vreme, tensiunile dintre Iran si SUA escaladau la nivelul la care cele doua natiuni se amenintau reciproc. Trump a postat un tweet in care, printre amenintari, le-a amintit iranienilor despre cei 50 de diplomati americani retinuti de catre regimul de la Teheran in anii 70, subtil, prin cifra 50 intr-un hashtag la finalul tweet-ului. Presedintele iranian Hassan Rouhani a dat replica cu cifra 290, adica numarul de morti in urma doborarii unui avion iranian de drone americane in 1989. La acea vreme, adica cu mult timp in urma, era un argument viabil. Dupa care a urmat atacul iranian asupra bazelor militare americane din Irak si, intr-un final, Trump a optat pentru detensionarea conflictului dintre Iran si Statele Unite. La scurta vreme dupa acest lucru, un avion ucrainean, Boeing 737-8KV, care avea cursa din Teheran la Kiev, a fost doborat in conditii misterioase. Iar Ucraina devine implicata in acest conflict dintre Iran si Occident fara sa vrea, pentru ca Garzile Revolutionare din Iran au considerat avionul respectiv o amenintare. Repet, un avion plin de civili, operat de Ukraine International Airlines, care se pregatea sa porneasca spre Kiev.

Iranul si-a asumat vina pentru incident abia dupa cateva zile, cerandu-si scuze, dar aratand cu degetul spre “aventurismul american”, care ar fi pus fortele Garzii Revolutionare in alerta. Ministrul de externe al regimului de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, si-a exprimat „regretele, scuzele si condoleantele” pentru aceasta tragedie in timp ce insista ca Washingtonul nu este strain de aceasta drama. Situatia a fost o „eroare umana in timp de criza cauzata de aventurismul american”, in viziunea ministrului iranian de externe. Si presedintele Rouhani si-a cerut scuze, declarand ca “Iranul regreta profund aceasta prabusire, o mare tragedie si o eroare impardonabila”.

Ca raspuns, presedintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a spus ca recunoasterea greselii din partea Iranului este un prim pas, insa nu este suficient, si ca se asteapta ca regimul de la Teheran sa-si asume responsabilitatea pentru ceea ce s-a intamplat. „Aceasta dimineata nu a fost una buna, dar a adus adevarul. Chiar inainte de incheiarea anchetei comisiei internationale, Iranul a recunoscut ca a doborat avionul ucrainean. Noi insa insistam pe o recunoastere deplina a vinei. Ne asteptam ca Iranul sa faca o ancheta completa si transparenta, sa-i aduca pe cei responsabili in fata justitiei, sa inapoieze ramasitele pamantesti ale celor decedati, sa plateasca despagubiri si sa transmita scuze oficiale prin canalele diplomatice. Speram ca ancheta va continua fara amanari artificiale si obstacole. Cei 45 de profesionisti ai nostri au nevoie de acces deplin si de angajamentul de a face dreptate”, a declarat Zelensky. 

Zelensky face referire la faptul ca Ucraina a trimis la locul tragediei o serie de experti. Multi dintre ei au lucrat si la ancheta zborului MH17, care a fost doborat de o racheta trasa de separatistii din estul Ucrainei, care sunt sustinuti financiar si militar de catre Rusia in lupta pentru independenta fata de Kiev. Cat despre zbor, au fost 176 de victime, dintre care 82 iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, 10 suedezi, patru afgani, trei germani si trei britanici.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *