Retelele mobile din Marea Britanie nu mai pot vinde telefoane codate

  /  Tags: ,

Retelele mobile din Marea Britanie nu mai pot vinde telefoane codate

Marea Britanie a interzis retelelor sale mobile sa mai comercializeze telefoane codate serviciilor acestora incepand cu decembrie 2021. Cei de la Ofcom au declarat ca deblocarea telefoanelor poate fi adesea un proces complicat, iar ca acest lucru ii descurajeaza pe proprietari din a schimba furnizorii de servicii pana la sfarsitul contractelor. In ciuda faptului ca aceste retele au sugerat anterior ca aceasta codare a telefoanelor ajuta la descurajarea furtului si a fraudei, autoritatea responsabila cu serviciile de comunicatii din Regatul Unit a mentionat faptul ca unele dintre aceste companii deja abandonasera practica. Printre companile direct afectate de aceasta decizie se numara: BT si divizia sa mobila EE, Vodafone si Tesco Mobile. O2, Sky, Three si Virgin sunt trei dintre companiile care deja pun la dispozitie clientilor sai doar telefoane decodate. „[Aceasta reglementare] ii va ajuta pe oameni sa economiseasca timp, bani si efort – si, de asemenea, ii va ajuta sa descopere oferte mai bune”, a declarat Selina Chadha, directorul de conectivitate al Ofcom.

Deja au aparut reactii din partea acestor retele mobile, cei de la Vodafone declarand faptul ca sunt pregatiti sa se conformeze cu modificarile atunci cand acestea vor intra in vigoare. La fel si cei de la EE, care au adaugat: „Vom colabora cu Ofcom pentru a ne conforma orientarilor sale”.

Deobicei, decodarea unui telefon pentru ca acesta sa poata functiona in orice retea costa in jur de 10 lire sterline in Marea Britanie. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Ofcom, aproximativ jumatate dintre cei care incearca acest lucru se confrunta cu anumite dificultati. Printre aceste dificultati se pot numara confruntarea cu o lunga asteptare pentru a primi codul necesar declansarii procesului, dar si constatarea ca apoi codul nu functioneaza. Autoritatea de reglementare a adaugat că unii proprietari nu-si dau seama că dispozitivele lor sunt codate in primul rand, ceea ce duce la o pierdere a serviciului atunci cand acestia incearca sa schimbe reteaua. Interdictia inseamna faptul ca Regatul Unit se conformeaza normele europene mai largi, dar Ofcom a menționat ca a analizat deja problema inainte ca Uniunea Europeana sa introduca aceste reglementari in cadrul anului 2018.

Guvernul britanic a declarat ca va adera la Codul european al comunicatiilor electronice, in ciuda planificarii de a finaliza perioada de tranzitie post-Brexit in acest an.

Alte masuri

Interzicerea telefoanelor codate este doar una dintre noile masuri pe care furnizorii de telecomunicatii din Marea Britanie vor trebui sa le urmeze. Acestea nclud:

  • O obligatie de a furniza servicii de comunicatii in formate accesibile la cerere. Termenul limita este decembrie 2021
  • Obligatia de a le oferi clientilor dreptul de a parasi reteaua in cazul in care ofertele sufera modificari care nu erau prevazute in contract inainte de semnare. Aceasta va intra in vigoare in iunie 2022
  • Cerinta ca clientilor sa li se prezinte un rezumat clar al componentelor cheie ale unui contract inainte ca acestia sa semneze. Termenul limita este iunie 2022
No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *