Pride Doodle de la Google il evidentiaza pe campionul justitiei sociale, Kiyoshi Kuromiya

  /  Tags: ,

Pride Doodle de la Google il evidentiaza pe campionul justitiei sociale, Kiyoshi Kuromiya

Kiyoshi Kuromiya stia cate ceva despre lupta pentru drepturi. Un homosexual nascut intr-un lagar de internare japonez american in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Kuromiya si-a petrecut cea mai mare parte a vietii luptand pentru drepturile civile si ajutor pentru pacientii cu SIDA. Pentru a onora contributiile sale la lupta pentru drepturile civile, precum si la miscarea anti-razboi, Google isi va dedica sambata Pride Doodle-ului lui Kuromiya, la cea de-a treia aniversare a introducerii sale la Zidul National de Onoare LGBTQ de la Monumentul National Stonewall. Kuromiya, un japonez american din a treia generatie, s-a nascut pe 9 mai 1943, la Heart Mountain Relocation Center din Wyoming, familia sa printre cei 120.000 de japonezi americani forțati sa se mute in lagarele de internare in timpul razboiului. A crescut in California de Sud, dar s-a mutat în est pentru a urma o facultate in Pennsylvania in 1961.

Activismul sau pentru drepturile civile a inceput serios in timpul primului sau an la Universitatea din Pennsylvania. El a condus o demonstratie impotriva razboiului din Vietnam si a participat la asezaminte de restaurante care protestau impotriva inegalitatii rasiale. In 1963, Kuromiya l-a intalnit pe reverendul Martin Luther King Jr. si a inceput sa lucreze indeaproape cu legenda drepturilor civile. Doi ani mai tarziu, Kuromiya a fost internat in spital dupa ce el si King au fost batuti de adjunctii serifului in timpul unui mars de inregistrare a alegatorilor in Montgomery, Alabama. Unul dintre fondatorii Gay Liberation Front Philadelphia, Kuromiya a fondat si Critical Path Project si buletinul sau informativ. El a fost, de asemenea, redactorul Standard of Care al ACT UP, primul tratament medical si ghiduri de competenta culturala produse pentru persoanele care traiesc cu HIV de catre persoanele care traiesc cu HIV/SIDA. 

Kuromiya a fost, de asemenea, foarte activ in miscarea pentru drepturile gay, fiind unul dintre motivele pentru care homosexualii au mult mai multe libertati in Statele Unite ale Americii decat aveau pana in acel moment (insa o anumita stigma sociala impotriva oamenilor de aceasta orientare se mai gaeste si in momentul de fata in societatea americana), si creand prima organizație gay in campusul Universitatii din Pennsylvania. Pana la urma, omul s-ar putea sa isi fii aparat chiar propria orientare sexuala, in cele din urma, insa contributia lui a fost una destul de semnificativa. 

El a servit ca delegat deschis gay la Convenția Pantera Neagra din 1970, care a sustinut lupta de eliberare a homosexualilor si a fondat capitolul ACT UP din Philadelphia, o organizatie concentrata pe incheierea crizei SIDA. Pentru a obtine o privire mai aprofundata asupra vietii lui Kuromiya, asigura-te ca vizitezi expozitia speciala de la Fundația Heart Mountain Wyoming pe Google Arts & Culture, care include imagini cu barbatul insusi. Doodle-ul Google care il onoreaza pe Kiyoshi Kuromiya infatiseaza o cladire din oras, pictata cu o pictura murala a lui Kuromiya. Intr-o vigneta in stanga, poti vedea un protest in fata Salii Independentei din Philadelphia, in timp ce partea dreapta arata un telefon si steagul Progress Pride. Kuromiya a devenit ulterior un consilier al lui Martin Luther King Jr. si un oponent proeminent al razboiului din Vietnam in anii 1960, razboi pe care Statele Unite l-au pierdut contra trupelor de gherila vietnameze sprijinite de armata sovietica, ceea ce a dus la unificarea Vietnamului. 

In ceea ce privește motivul pentru care Google a ales aceasta zi pentru a-l onora pe respectatul activist, este pentru ca Kiyoshi Kuromiya a fost inclus in Zidul National de Onoare LGBTQ pe 4 iunie 2019.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *