Ucraina isi apara cu succes spatiul cibernetic in timp ce Rusia se sprijina mult pe arme si bombe

  /  Tags: ,

Ucraina isi apara cu succes spatiul cibernetic in timp ce Rusia se sprijina mult pe arme si bombe

Ucraina a impiedicat-o, in mare masura, pe Rusia din a-i perturba activitatile cibernetice de la inceputul razboiului in urma cu trei luni, spun expertii in securitate, desi tara ramane expusa riscului de viitoare atacuri cibernetice pe masura ce razboiul conventional continua. Mai ales avand in vedere tactica rusilor de a porni un razboi cibernetic in paralel cu cel conventional, tactica pe care au inceput-o odata cu invadarea Georgiei in 2008. Au fost incercari de invadare ale spatiului cibernetic ucrainean chiar inainte de inceperea razboiului prin tot felul de atacuri la adresa unei multimi de site-uri guvernamentale si bancare ale regimului de la Kiev. Astfel, analistii avertizeaza ca războiul cibernetic este printre tacticile preferate ale Rusiei, dupa cum s-a putut vedea chiar inainte de invazia sa din 24 februarie. Printre tinte potențiale: reteaua electrica si infrastructura critica a Ucrainei. Si astfel de atacuri ar putea viza aliati si alte tari, au spus ei. Cu toate acestea, Armagedonul cibernetic nu a fost inca dezlantuit, a declarat marti Dimitri Alperovitch, cofondatorul si fostul director de tehnologie al companiei de securitate CrowdStrike, la Conferinta RSA din San Francisco.

„Desigur, una dintre marile intrebari pe care oamenii si le-au pus inca din prima zi a răaboiului este „Unde este razboiul cibernetic?””, a spus Alperovitch.

Războiul in desfasurare in Ucraina si posibilitatea care se contureaza din ce in ce mai mult a unui razboi cibernetic global s-au numarat printre subiectele de top la conferinta de securitate de mare profil din aceasta saptamana. Evenimentul anual, care a avut loc in persoana dupa doi ani de intalniri virtuale provocate de pandemie, a reunit mii de profesionisti in securitate cibernetica din întreaga lume. Alperovitch, care conduce acum organizatia non-profit Silverado Policy Accelerator, a declarat ca previziunile conform carora atacurile cibernetice ar fi o parte critica a strategiei Rusiei ar fi putut fi „inaltate in mod inutil”, avand in vedere uriasele arme militare si convenționale ale Rusiei.

„Cand ai bombe, cand ai artilerie, cand ai rachete, vei prefera sa le folosesti odata ce te afli intr-un război real, mai degraba decat sa ataci cibernetic”, a spus Alperovitch in timpul unui discurs la RSA. Atacurile cibernetice pot avea un „efect foarte trecator”, a spus el.

Totuși, au fost desfasurate atacuri cibernetice, inclusiv programe malware de stergere a datelor lansate de Rusia, care au paralizat capacitatea armatei ucrainene de a comunica, cel putin in primele zile ale invaziei. Atacurile cibernetice lansate de Rusia nu sunt o noutate pentru Ucraina. Atacul NotPetya, atribuit Rusiei, a paralizat computerele din Ucraina in 2017. Malware-ul, care s-a raspandit si catre tinte neintentionate din afara Ucrainei, a blocat fisiere intr-un mod similar cu ransomware-ul. In momentul in care expertii au privit situatia mai atent, totusi, si-au dat seama ca adevaratul scop era sa distruga datele, mai degraba decat sa faca bani.

Ucraina a invatat foarte multe din această experienta, a spus Alperovitch, mentionand ca tara are copii de siguranta ale datelor gata sa functioneze, astfel incat sistemele sa poata fi  reconstruite in mod rapid in cazul in care sunt lovite. Sandra Joyce, seful operatiunilor de informatii pentru compania de securitate cibernetica Mandiant, a declarat marti ca ucrainenii si-au gasit succesul online, controland informatiile care ies din zonele de razboi si incarcand inregistrari realizate de soldatii si dronele rusesti. In același timp, au reusit sa-si mentina retelele prin bombardamente si condiții de intrerupere.

Presedintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a umanizat, de asemenea, situația gresita a poporului tarii sale, inregistrand videoclipuri care au facut inconjurul internetului, care sunt postate pe retelele de socializare cu scopul ca Ucraina sa castige sprijin la nivel mondial.

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *